10 centivel emelheti a tengerszintet az Antarktisz olvadása

Nem tűnik valószínűnek a katasztrofális antarktiszi jégolvadás, de így sincsenek túl jó híreik a klímakutatóknak.

Az antarktiszi jégolvadás jelentősen hozzájárulhat a globális tengerszint-emelkedéshez az évszázad során, ám a katasztrofális következményekkel fenyegető forgatókönyvek nem tükrözik a valóságot – állítják francia és brit szakemberek, akik a világon elsőként összevetették a modellek alapján kapott eredményeket a valós idejű megfigyelésekkel.A tanulmány szerint a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a déli sarkvidéki jégolvadás a század végére nagyjából 10 centiméterrel növeli a globális tengerszintet. A korábbi kutatásokban megállapított 30 centiméteres, vagy annál nagyobb mértékű vízszintemelkedésnek pedig mindössze húsz az egyhez az esélye – adta hírül a BBC News.

A Nature hasábjain közölt tanulmány eredményeit valós számításokra és műholdas megfigyelésekre alapozták. Az antarktiszi jégolvadás számlájára írható 10 centiméteres globális tengerszint-emelkedés nagyjából megegyezik az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) a század végére vonatkozó legutóbbi, 2013-as előrejelzésével. Tamsin Edwards, a brit Open University munkatársa, a kutatás egyik vezetője szerint azonban a félméteres vagy akár egyméteres emelkedéssel kapcsolatos forgatókönyvek “valószerűtlenek” a tanulmányuk alapján.

Mint hozzátette, ha a dolgok így folytatódnak a következő néhány évszázadban vagy egy évezreden át, akkor drámai összeomlás is jöhet, ám a következő pár száz évben nem valószínű, hogy az antarktiszi jégrengeteg ilyen gyorsan el tudna olvadni.