Jégokádó vulkánok lehetnek a Plutón

Jeget okádó vulkánoknak tűnnek a Pluto felszínén megfigyelt hegyek, és ez új kérdéseket vet fel a távoli kisbolygó geológiai aktivitásáról egy frissen bemutatott kutatás szerint, amely a New Horizons űrszonda Földre továbbított adatai alapján készült.

Behorpadt hegyeket vizsgáltak

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) New Horizons űrszondája július 14-én haladt el a törpebolygó mellett olyan közel, amennyire ember alkotta szerkezet még nem jutott.

A Pluto két behorpadt hegye jégvulkán lehet Forrás: NASA / New Horizons

Azóta továbbítja a földi irányítóközpontba a Plutóról és holdjairól készült fotókat és mérési adatokat. A New Horizons tudósai a héten 50 jelentést ismertetnek, köztük van a meglepetést okozó vulkánokról szóló tanulmány. A New Horizons felvételei szerint két hegy emelkedik a bolygó felszínén, mindegyikük átmérője nagyobb 160 kilométernél. Tetejükön horpadás látható, ami a földi és marsi vulkánok kráterére hasonlít. Soha ilyesmit nem láttunk a Naprendszer külső vidékén – mondta Oliver White, a NASA kutatója.

A legkevésbé őrült dolog, amire gondolhatunk

A Pluto vulkánjai olvadt kőzet helyett fagyott vizet, nitrogén-, ammónia- és metánjeget okádhatnak.

Az eddigi legnagyobb, felbontású színes kép a Plutóról Forrás: NASA/JHUAPL/SwRI

Ugyan White elismerte, őrült ötlet azt állítani, hogy a Naptól a Földnél harmincszor távolabb eső kisbolygón vulkánok léteznének, mégis ez a legkevésbé őrült dolog, amire gondolni lehet. A New Horizons számos mély szakadékot is talált a Pluto felszínén, a leghosszabb 322 kilométeres. A szakadék teteje több mint 4 kilométerrel magasabban van, mint az alja, ez több mint kétszer akkora, mint a Grand Canyon fala.

Tágulhatott a bolygó magja

“A Plutónak ezen a részén található sok hatalmas szakadék arra utal, hogy a bolygó magjában nagy tágulás mehetett végbe egykor” – vélte White. A tudósok azt gyanítják, a földtani változások hőforrása a Pluto magjában természetes módon meglévő radioaktív elemek bomlása volt.

Forrás: http://www.origo.hu/tudomany/20151110-pluto-vulkan-jeg-csillagaszat-urkutatas-geologia.html