Víz tudománya kategória bejegyzései

10 centivel emelheti a tengerszintet az Antarktisz olvadása

Nem tűnik valószínűnek a katasztrofális antarktiszi jégolvadás, de így sincsenek túl jó híreik a klímakutatóknak.

Az antarktiszi jégolvadás jelentősen hozzájárulhat a globális tengerszint-emelkedéshez az évszázad során, ám a katasztrofális következményekkel fenyegető forgatókönyvek nem tükrözik a valóságot – állítják francia és brit szakemberek, akik a világon elsőként összevetették a modellek alapján kapott eredményeket a valós idejű megfigyelésekkel.A tanulmány szerint a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a déli sarkvidéki jégolvadás a század végére nagyjából 10 centiméterrel növeli a globális tengerszintet. A korábbi kutatásokban megállapított 30 centiméteres, vagy annál nagyobb mértékű vízszintemelkedésnek pedig mindössze húsz az egyhez az esélye – adta hírül a BBC News.

A Nature hasábjain közölt tanulmány eredményeit valós számításokra és műholdas megfigyelésekre alapozták. Az antarktiszi jégolvadás számlájára írható 10 centiméteres globális tengerszint-emelkedés nagyjából megegyezik az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) a század végére vonatkozó legutóbbi, 2013-as előrejelzésével. Tamsin Edwards, a brit Open University munkatársa, a kutatás egyik vezetője szerint azonban a félméteres vagy akár egyméteres emelkedéssel kapcsolatos forgatókönyvek “valószerűtlenek” a tanulmányuk alapján.

Mint hozzátette, ha a dolgok így folytatódnak a következő néhány évszázadban vagy egy évezreden át, akkor drámai összeomlás is jöhet, ám a következő pár száz évben nem valószínű, hogy az antarktiszi jégrengeteg ilyen gyorsan el tudna olvadni.

Jégokádó vulkánok lehetnek a Plutón

Jeget okádó vulkánoknak tűnnek a Pluto felszínén megfigyelt hegyek, és ez új kérdéseket vet fel a távoli kisbolygó geológiai aktivitásáról egy frissen bemutatott kutatás szerint, amely a New Horizons űrszonda Földre továbbított adatai alapján készült.

Behorpadt hegyeket vizsgáltak

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) New Horizons űrszondája július 14-én haladt el a törpebolygó mellett olyan közel, amennyire ember alkotta szerkezet még nem jutott.

Jégokádó vulkánok lehetnek a Plutón bővebben…

Jéghegyek vannak a Plútón!

Jéghegyek vannak a Plútón!

A magyar idő szerint szerda késő este megérkezett nagy felbontású képek tanúsága szerint a Plútón több mint 3000 méter magas jéghegyek mellett a múltban történt különleges geológiai aktivitás nyomait is felfedezte a New Horizon nevű szonda.

Szerda este sajtótájékoztatón ismertették a NASA kutatói a New Horizon szonda által visszaküldött nagy felbontású képeket a Plútóról. Ezen egy olyan régiót lehet megfigyelni, melyen egyetlen becsapódási kráter sem látható, ami a kutatók szerint az elmúlt százmillió év során geológiai folyamatok révén a felszín teljes átrendeződésének az eredménye lehet. Ehhez pedig hőre lenne szükség.

Nagy az öröm a NASA-nál
Mike Theiler / Reuters

Jéghegyek vannak a Plútón! bővebben…

Folyékony víz nyomait találták a Marson

Folyékony, de sós víz van a Marson, nagyjából így foglalható össze az a legújabb eredmény, melyet a Nature Geoscience nevű szaklapban tettek közzé a kutatók, és amelyet a NASA csak mint “komoly eredményt” harangozott be pár napja.

Az nem újdonság, hogy a Marson van víz, víz egy csomó helyen van, talán a Holdon is. A kérdés az volt, hogy vajon olyan formában van-e víz bárhol máshol a Naprendszerben, hogy azt az emberiség valahogy ki is tudja használni. A több kilométer mély jég vagy kőzetréteg alatt rejtőző óceánok nem sokat segítenek, sem az, ha a felszíni homok apró szemcséihez ragadt, még apróbb vízmolekulák jelentik a vizet valahol. A NASA kutatói most azonban ennél sokkal komolyabb dologra találhattak bizonyítékot: úgy tűnik, hogy a Mars felszínén korábban már észrevett, a marsi felmelegedéskor megjelenő sötét foltok azért keletkeznek, mert víz kerül oda.

15-195 perspective 2

Folyékony víz nyomait találták a Marson bővebben…